School as a landscape for learning – with students who take an independent approach to the teaching material and work in groups. In the building designed for the German town of Osterholz-Scharmbeck by the Cologne-based architect’s office KSG, we realised the interior furnishings to serve as both stimulating spatial graphics and a clear orientation system at the same time. Derived from the school logo, it is an internal reflection of the innovative educational concept.

Wall graphics as a flexibly employable pattern, colour coding for floors and furnishings and the pictograms developed for unambiguous assignment of functions allow the students to find their way around the building autonomously. Particular attention was given to the connecting areas like corridors and staircases, which, with the school’s consent, were transformed into expanded learning areas where communication and exchange are possible. With this in mind, we developed the wall design with its evolving colour concept in order to promote an enhanced sense of well-being.

Back to overview
Top